sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Viikonloppuja ja pressahommia

Käytiin eilen Louin kanssa Arushassa illallisella samalla, kun Louis teki jotain työjuttuja. En tykkää yhtään tuosta Moshin ja Arushan välisestä tiestä illalla, kun se on aina ihan tukossa ja ihmiset ajelevat miten sattuu ja tiellä on paljon moottoripyöriä ilman valoja. Viikonloppuna kuskit ovat vielä yleensä kännissä. Aika harva täällä on käynyt ajokoulun, kun halvempaa on ostaa poliiseilta kortti lahjusrahoilla, joten ihmisten ajotaidotkin ovat välillä hieman hatarat. Mua aina suututtaa, kun tyypit läppää pitkät päälle vastaantulijan kohdalla, mutta tansanialaisista se on ihan okei, koska he ovat jo nähneet että mitä tiellä on ja voiko siitä ajaa turvallisesti.

Mentiin Spice and Herbsiin syömään etiopialaista. Se on kyllä hyvä ravintola ja ympäristökin on tosi kaunis. Haluaisin laittaa meidän terassin vähän samalla tavalla nyt ensi syksynä. Louis söi kanaa ja riisiä, minä söin tositositosi hyvää etiopialaista leipää ja linssejä ja join hyvää valkkaria. Spice and Herbsissä on majatalokin, mutta en oo koskaan saanut sieltä huonetta kun oon yrittänyt varata. 

Juteltiin illallisella politiikasta. Tänä vuonna on Tansaniassa presidentinvaalit ja myös koko ajomatka kuunneltiin mielenkiinnolla vaaliuutisia. Tämän hetkinen presidentti Jakaya Kikwete on ollut vallankahvassa kymmenen vuotta, eikä hän ole ilmeisesti saanut ihmeitä aikaan Tansaniassa. Lähes koko Tansania vihaa Kikweteä, koska hän on korruptoitunut ja hankkinut eduskuntapaikkoja useille kauniille naismuusikoille ja lukuisille tyttöystävilleen, joilla ei ole minkäänlaista ammattitaitoa tai poliittista osaamista. Kikwete tunnetaankin lähinnä tyylikkäästi vanhentuneena naistenmiehenä.
Eilen oli suuri päivä, sillä Chama Cha Mapinduzi-puolue julkaisi viisi ehdokastaan, joista yksi valittiin myöhemmin illalla edustamaan puoluetta vaaleihin. Kaikki Tansanian neljä presidenttiä ovat olleet Chama Cha Mapinduzista. Tansanialaiset tietävät, että kyseinen puolue tulee voittamaan korruptiorahojen ansiosta tälläkin kertaa, vaikka kansa kuinka äänestäisi muiden puolueiden ehdokkaita - niinpä eilen käytännössä valittiin uusi Tansanian presidentti seuraaviksi vuosiksi. 

Nämä viisi presidenttiehdokasta astuivat eilen parrasvaloihin ja tansanialaiset järkyttyivät. Koko kansan suosikki Edward Lowassa, jota arviolta 95 prosenttia tansanialaisista kannatti, oli jätetty pois vaaliehdokkaista. Mwanzassa, Arushassa ja Dar es Salaamissa alettiin polttamaan puolueen päämajoja ja muita rakennuksia - kansalaiset olivat raivostuneita. Tämän lisäksi kävi ilmi, että yksi ehdokkaista oli valehdellut taustoistaan ja sukunimestään ja olikin oikeasti Kikweten serkkupoika. Taustalla oli ilmeisesti juoni, jolla raha ja valta olisi pysynyt samassa perheessä. 

Ihmiset vaativat Lowassaa ehdokkaaksi, mutta sen sijaan puolue päätti tipauttaa skandaalin vuoksi Kikweten serkun pois listoiltaan. Jäljelle jäi kolme ehdokasta, joista kaksi oli naisia. Louis kertoi, että toinen näistä naisista olisi todella hyvä ja lahjakas presidenttiehdokas. Työskennellyt YK:ssa ja taustoiltaan korruptiopuhdas, mutta että Tansania ei ole vielä valmis siihen että nainen olisi noinkin johtavassa asemassa.

Illalla ennen nukkumaanmenoa näin äänestystuloksen. Chama Cha Mapinduzin ehdokkaaksi päätyi kuin päätyikin ainoa miesehdokas. Hän on ilmeisesti tieministeri ja on ollut mukana kehittämässä Tansanian tieverkostoa. Hänellä on omassa privaattiautossaankin mukana näytteenottovälineet, joilla hän välillä ottaa tienäytteitä ajaessaan sinne ja tänne. Tansanialaiset kaverini olivat ihan tyytyväisiä, sillä tämäkin mies on korruptiopuhdas ja käräyttänyt muita ihmisiä lahjusten ottamisesta ja sopimusrikkeistä. 

Varsinaiset vaalit ovat sitten syksymmällä. Ystäväni ovat valmistautuneet vaaleihin hankkimalla niitä varten tarvittavat äänestyshenkkarit. Kortin kanssa ongelmana on se, että sen myöntäjät eivät tarkista kortin hakijan taustoja, vaan ihmiset voivat hakea sen ilman minkäänlaista henkilöllisyystodistusta. Kortin myöntäjät ovat saaneet ohjeistuksen, että heidän tulisi pyytää hakijan village leaderia todistamaan hakijan henkilöllisyys, mutta käytännössä näin ei ole tehty. Niinpä kortteja on mennyt tosi paljon myös Tansaniassa asuville Kenialaisille ja se suututttaa monia. 

Minä odottelen vaaleja ihan innoissani! Moshissa on vaalien aikaan ihan rentoa, mutta Darissa en välittäisi välttämättä olla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti