sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Pienissä häissä

Mun työkaveri Shayna on ollut paikallisten perinteiden mukaan pari viikkoa pois töistä. Shayna nimittäin meni perjantaina naimisiin! Keskiviikkona juhlittiin Shaynan send off-partyja, joihin minä en ikävä kyllä päässyt osallistumaan. Perjantai oli varsinainen hääpäivä, jolloin erinäisten muslimiseremonioiden jälkeen sulhasen perhe järjesti hääjuhlat!

Mun osalta perjantain häävalmistelut alkoivat katastrofaalisesti. Veden tulo lakkasi välittömästi kun sain hoitoaineet päähän ja toisen jalan sheivattua. Juoksin pitkin pihaa pyyhe päällä huudellen "Hamna maji!", ei vettä. Onneksi moniosaaja Andrew pelasti tilanteen ja sain lopulta pestyä hiukseni juoksevan veden alla. Toinen jalka jäi ajelematta. Mulla oli mukava Suomesta tuomani violetti juhlamekko ja Erja kiharsi ja letitti mun hiukset näteiksi. 

Häät järjestettiin ihan Moshin keskustan kupeessa ilmeisesti alueella, joka jotenkin kuuluu Moshin poliiseille. Shaynan sulhanen on siis poliisi. Koristelut olivat tansanialaiseen tyyliin mahtipontisen överit. Tyllin ja satiinin käytössä ei oltu kursailtu, vaan joka paikka oli koristeltu kultaisella ja punaisella kankaalla ja valaistu välkkyvaloin.

Juhlat alkoivat kun sekä sulhasen että morsiammen perhe saapui tanssien sisätiloihin. Tämän jälkeen morsian ja sulhanen astelivat juhlakansan eteen asetetuille tuoleille bestmanin ja kaason kanssa. Hääpari juotti toisilleen mehua, skumppapullot paukahtelivat ja tämän jälkeen häävieraat kävivät kaikki tanssien kilistelemässä hääparin sekä heidän perheidensä kanssa. Kippistelyn jälkeen oli luvassa erinäisiä esittelykierroksia ja sekä kakun että vuohen leikkaamista, jonka jälkeen päästiin syömään! Vitsi miten hyvää ruokaa ja kuinka paljon! Ihan sairaan hyvää vuohta, kanaa, pilauta, riisiä, spagettia, erilaisia kastikkeita, salaattia, samosoja ja hedelmiä. Namnamnam. <3

Ruoan jälkeen jaettiin lahjat. Hääpari sai paljon kangoja ja lahjoja yhteiseen asuntoon. Me kerättiin talon asukkaiden kanssa kimpassa kokoon rahasumma, jolla tuore aviopari saa humputella häämatkallaan. Ilta huipentui siihen, kun pari nuorta jäbää esitti hullun hienot koreografiansa tuoreimpien bongoflava-biisien tahtiin. Myöhään illalla Shayna lähti avioparinsa kanssa juhlapaikalta autolla, jolloin mekin päätimme siirtyä takavasemmalle ja lähdimme Cleverin kuskaamana after partyille Glaciersiin. 

Ilmeisesti Tansaniassa juhlat muistuttavat kaavoiltaan aika paljon toisiaan, sillä send off-juhlat olivat olleet tismalleen samanlaiset ja mun tammikuinen kokemukseni tansanialaisista rippijuhlista oli periaatteessa täysin samankaltainen, paitsi että silloin morsiammen ja sulhasen tilalla yleisön edessä lavalla istui kaksi 10-vuotiasta serkusta miniatyyrihääpuvuissaan. Hassuin tapa mun mielestä on täytekakun syöttäminen sukulaisille hammastikkujen avulla. Olisi kiva perehtyä asiaan enemmän, koska juhlat ovat aika kummallinen yhdistelmä heimokulttuuria, nykyajan Tansaniaa ja länsimaisia vaikutteita.

Tällä kertaa ei muuta! Kwaheri!
3 kommenttia: