tiistai 27. toukokuuta 2014

Makande

Mun ruokavalio on viime aikoina koostunut lähinnä nuudeleista, einespinaattikeitosta, purkkiananaksesta ja kananmunista. Tykkään ruoanlaitosta, mutta kahden kepin ja paskan polven kanssa keittiössä häärääminen ei juurikaan ole kiinnostanut. Paitsi eilen. 

Ikävä Afrikkaan muuttui sietämättömäksi ja lautasella pyörittelemäni vihreä keitto ei enää neljän pinaattipäivän jälkeen maistunut - niinpä päätin tehdä makandea. Makande on perinteinen tansanialainen ruoka, jota syödään hyvin usein tavallisissa tansanialaisissa perheissä. TVL-talon dadat kokkailevat makandea takapihan katoksessa avotulella epäsäännöllisen säännöllisesti ja makande on myös lapsivankilan jailbirdien lähes päivittäinen ravinnonlähde. 

Aloitin googlettelemalla makanden ohjetta. Tiesin, että vankilan pojat valmistavat makanden hyvin yksinkertaisista raaka-aineista, mutta tarina kertoi, että monet tansanialaiset käyttävät myös kookosmaitoa makandea tehdessään. Ohjeita löytyikin laidasta laitaan ja osa niistä meni aikamoisen hifistelyn puolelle. Minä päädyin kokkailemaan makandea autenttiseen vankilatyyliin. Helppoa kuin porkkana!

Tarvitset

- Kuivattua maissia
- Kuivattuja papuja
- Sipulia
- Suolaa
- Pippuria
- Öljyä

Mittaa papuja ja maissia kattilaan saman verran ja laita likoamaan. Minä päätin aloittaa pienellä kokeiluannoksella, joten käytin molempia puoli litraa. Mun ostamat maissit olivat jostain Helsingistä Hämeentien etnisestä ruokakaupasta ja pavutkin olivat halvemmasta päästä. Molemmista irtosi paljon valkoista pölyä joka sameutti likoamisveden. Siispä kannattaa huuhdella pavut ja maissit huolellisesti, kunnes niistä ei enää irtoa epämääräisyyksiä.
Lioittele papuja ja maissia kahdeksan tuntia ja vaihda sen jälkeen vesi puhtaaseen. Keitä pavut ja maissi niin, että vesi ainakin aluksi peittää ne. Lisää sipuli pilkottuna ja loraus öljyä. En osaa arvioida tarkkaa vesimäärää, koska itse lisäilin sitä näppituntumalla sen mukaan, kuinka kypsää ruoka oli ja kuinka paljon arvioin sitä vielä tarvittavan. Makanden on tarkoitus olla paksua, ei vellimäistä. 
Makande saa kiehua huolella ja pitkään kannen alla pienellä lämmöllä, koska makandeen ei käytetä purkkipapuja eikä purkkimaisseja. Ei edes äärimmäisessä hädässä. Pavut ja maissi saavat säilyttää suutuntumansa. Niitä ei keitetä löllöiksi, mutta ei missään nimessä jätetä raa'aksikaan. Kun ruoka on keittynyt kasaan ja kypsynyt, maustetaan makande suolalla ja mustapippurilla. 


Valmis makande näyttää tältä ja maistuu taivaallisen hyvälle! Karibu chakula! Mun blogin kuvien taso on kokenut pienen inflaation, koska on laiskottanut ja olen kuvaillut vain kännykällä. Koitan korjata asian hyyyvin pian!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti