maanantai 3. helmikuuta 2014

Kuinka saisin rikki kookospähkinän?

Kuten olen jo kirjoitellutkin, olen Afrikasta palattuani yrittänyt kuunnella hiukan enemmän kroppaani ja syödä niitä juttuja, joista tulee hyvä fiilis. Tansaniassa muistin taas, miten herkkua tuore kookos on muussakin muodossa kuin Pina Coladassa. Tällä viikolla päätin kesyttää kookoksen myös kotikeittiössäni. Tässä Salmisen vinkit siihen, kuinka välttää tuoreen kookoksen räjäyttäminen ja vittumainen siivousrumba.

1. Siinä se on, kookospähkinä. Aika söpö ja hämmentynyt. Kaikissa kookospähkinöissä on kolme reikää, joista yksi on pehmeä ja antaa periksi.


2. Pehmeä kohta puhkaistaan jollakin piikillä - mielikuvitusta saa käyttää. Iso naula tai ruuvimeisseli ovat käteviä tähän touhuun.


3. Kannattaa meisselillä tahi muulla työkalulla hiukan suurentaa kookospähkinässä olevaa reikää ja valuttaa kookosvesi talteen. Kookoksen ostamisessa äärimmäisen tärkeää on, että muistaa ostaa kookospähkinän joka ravistettaessa hölskyy. Jos pähkinän sisällä ei ole kookosvettä, on pähkinä näivettynyt ja kuiva - käyttökelvoton. Kookosvesi on äärettämän ravintopitoista, joten älä missään nimessä heitä sitä menemään, vaan kippaa kurkkuusi tai käytä ruoanlaitossa. Kookosvesi ei säily kauaa, joten käytä se mahdollisimman pian!


4. Sitten alkaa nakutus ja pauke, josta naapurit kiittävät. Ota jämäkkä teräase ja ala naputtelemaan kookosta sen leveyssuuntaisesta keskikohdasta. Pyöritä pähkinää ympäri ja käy keskikohtaa läpi veitsellä naputelle. Hidasta ja turhauttavaa. Kookoksen kuoren kappaleet lentelevät ympäriinsä eikä kookos osoita halkeamisen merkkejä. Kunnes se yhtäkkiä napsahtaa ja siihen tulee pieni särö. Kierrä kookosta, naputtele halkeaman läheltä ja lopulta taita kookos halki käsin.


5. Siinä se on, namskis. Jos sinulla on kookosraastin, mitä epäilen, voit tehdä kookoksesta kookoshiutaleita. Jos ei, niin tee pienellä veitsellä viiltoja kookoksen keskiosast reunoille ja naksuttele kookoksen palat irti kuorestaan. Itse olen käyttänyt kookosta Suomessa tuorepuuron pohjana, hedelmäsalaatissa ja leffaherkkuna. Rasvaista, mutta maukasta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti