maanantai 23. kesäkuuta 2014

"You're saying I'm a white demon?"

Olipa erittäin hyvä dokkarikokemus. Nimittäin ykköseltä tänään tullut Albiinojahti, joka teki syväluotaavan katsauksen Tansaniassa yhä vallitsevaan taikauskoon ja uskomuksiin, albiinojen elämään ja Josephat Tornerin työhön albiinojen vainoamista vastaan. 

Vanhan tansanialaisen uskomuksen mukaan albiinot, "tribe of ghosts", ovat demoneja. Heitä vainotaan, sillä albiinojen ruumiinosien uskotaan tuovan hyvää onnea ja vaurautta. Albiinojen sormia, jalkoja ja käsiä viedään yhä edelleen noitatohtorien taikakaluiksi, eikä ole tavantonta löytää irrallista albiinon kättä  paikallisen businessmiehen kassakaapista. Punaisen Ristin tilastot puhuvat karua kieltään - vuonna 2009 noin 300 albiinolasta- ja nuorta joutui elämään elämäänsä piileskellen ja tuolloin yli 50 albiinoa oli tapettu kahden edellisen vuoden aikana.

Tansanialainen Josephat Torner kiertää ympäri Tansaniaa puhumassa albinismista. Hänen unelmansa on, että albiinot saisivat samanlaiset oikeudet jotka muille ihmisille on jo annettu. Tansania on meille länkkäreille paratiisi palmupuineen, päättymättöminä savanneineen ja valkohiekkaisine rantoineen. Tansanialaisille itselleen maa ei aina yhtä lempeänä näyttäydy. Dokkaria pääset katsomaan painamalla tästä linkistä, klik!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti