keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

The Doors of ZanzibarStone Townissa kävellessä ensimmäisenä silmään pistävät rakennusten koristeelliset ovet, joista kaupunki onkin  tunnettu. Viimeisen laskun mukaan kaiverrettuja ovia voi bongata paikan päältä ainaskin 560 kappaletta! Taloja rakentaessa ovi perinteisesti pystytettiin ensimmäiseksi kertomaan omistajansa sosiaalisesta, ammatillisesta ja taloudellisesta statuksesta - Mitä taidokkaammin kaiverrettu ja suurempi ovi, sitä paremmassa asemassa oleva henkilö sen takana asusteli. 

Ennen vanhaa Stone Town oli jaettu etnisiin ja taloudellisiin piireihin, mikä näkyy edelleen katukuvassa sillä saman tyylisiä ovia voi spottailla alueittain. Eniten Stone Townissa on Gujarati-ovia ja intialaistyyppisiä ovia, joita intialaiset liikemiehet teetättivät koteihinsa. Ovissa olevat messinkiset nupit suojaavat elefanteilta, vaikkei niitä Sansibarilla ole koskaan ollutkaan. Muita ovityyppejä ovat esim. arabialaiset ovet, Punjabi-ovet ja Lamu-ovet.

Ovissa olevilla kaiverruksilla on pyritty viestittämään katsojille asioita talon asukaista ja ovista voikin löytää paljon erinlaisia symboleja. Kahleet olivat orjakauppiaan merkki, ananakset toivottivat tervetulleeksi ja kukilla kerrottiin, että talossa asusteli hyvässä asemassa oleva perhe. 

Mulla on kotona kartta, johon Stone Townin kauneimmat ovet on merkattu. Ikinä en ole jaksanut kaikkia ovia käydä katsomassa, vaan pikemminkin sattumalta eksynyt niiden luo. Seuraavalla Sansibarin reissulla taidan rantsuhengailun sijaan vain eksyttää itseni Stone Townin kapeille kaduille <3

Loppuun vielä biisi, joka on soinut pari päivää aamusta iltaa sekä mun stereioissa, että mun päässä:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti