perjantai 21. helmikuuta 2014

Miksi Tansania?

Hektisen päivän jälkeen ajatukset karkasivat taas Tansaniaan. Tässä hetkessä mietityttää niin moni asia. Jutut jotka ennen kiinnostivat ja joiden parissa innolla vietin aikaani, tuntuvatkin yhtäkkiä täysin arvottomilta ja mitättömiltä. Ilmat ovat olleet reissua ja viikon pakkasia lukuunottamatta synkät ja syksyiset puoli vuotta... Tämä harmaus vie kaikki voimat! Ärsyttää hiissata samaa suoraa pyörätietä pitkin tihkusateessa päivästä toiseen työpaikan ja kämpän väliä. Ärsyttää kun äiti ja isä ovat muutaman tunnin junamatkan päässä, mutta mulla ei ole koskaan muka aikaa käydä kotona. Ärsyttää se, kun olen niin väsynyt koko ajan, että en jaksa vapaapäivinäkään tehdä mitään järkevää. Voisitko aurinko pliiiis jo paistaa? Voisiko muutos jo pikkuhiljaa alkaa?

Pohdin tänään (ja eilen ja toissapäivänä ja sitä edellisenä ja...) sitä, että mitä minä kaipaan Tansaniassa eniten. Mistä siellä saan niin hulluna kicksejä? Mikä siinä maassa vetää niin paljon puoleensa? Se oli helppoa.

1. TALO/KOTI


Normaali arki talolla on niin parasta, että se päihittää kaiken maailman Sansibarit ja Serengetin auringonlaskut 10-0. On ihanaa, kun aamukahvit voi juoda Kilimanjaroa tuijotellessa ja kun takapihalle voi koska tahansa mennä rapsuttelemaan aasia. Tykkään elämisen äänistä talolla, naurun raikumisesta ja kommuunielämästä kaikkine sen huonoinekin puolineen. On siistiä jakaa elämä monen muun ihmisen kanssa, vaikka välillä ihmispaljous myös ärsyttää. Tykkään siitä, miltä meidän talon kivilattia tuntuu paljaiden varpaiden alla ja miten teevesi on aina lämpimänä termarissa.

2. ILMASTO


Aurinko ja lämpö. Voi vitsit! On huippua kun D-vitamiinikäyrät ovat kerrankin säädyllisissä lukemissa ja energiaa riittää. Joinain päivinä, niinä helteisimpinä, hikeä pukkaa heti suihkun jälkeen. Who cares, aina voi juoda kylmän Stoneyn ja pistää tuulettimen pyörimään.

3. IHMISET 


Tykkään ihmispaljoudesta ja siitä, kun ympärillä on samanhenkistä sakkia. Musta on myös jotenkin ihan äärettömän ihanaa, että mulle on Tansaniaan muodostunut jo oma verkostoni ja olen tutustunut Hannaan.

4. ELÄMISEN MEININKI


Tansania on todellakin elossa. Se on äänistä, tuoksuista hajuista ja erilaisista mauista koostuva ronski sekametelisoppa. Ihmisiä on joka puolella. Koirat haukkuvat, kanat kaakattavat, aasi laulaa, kaduilla on myyjiä kovaäänistensä kanssa kauputtelemassa milloin mitäkin, nuotiot savuttavat roskia poltettaessa, torilla löyhkää niin, että nenästä on pidettävä kiinni, autot tööttäilevät, kaksikaistaisen tien ylitys on mahdotonta, kaupan kassa joraa viimeisintä bongo flava-biisiä... Joka puolella on JOTAIN ja koko ajan tapahtuu!

5. RUOKA JA HEDELMÄT


Hedelmät ovat halpoja ja mehukkata. Avokadot kerrankin aidosti kypsiä. Banaanit muutakin kuin jauhoista höttöä. Vihannekset rapsakoita. Limpparit parempia. Siideri edullista. Mihin tarvitsee purkkiruokaa ja eineksiä, kun voi hakea smoothietarvikkeet naapurin mummon kadunvarsikojusta?

6. VÄRIT


Niitä on joka puolella! Oranssinruskeat tiet, vihreät puut, punaisena kukkivat joulupuut, sininen taivas, valkohuippuinen Kili, mainoskyltit, taulut, kangat, kitenget, värikkäästi maalatut bussit, talojen seinät...

7. MUSIIKKI JA TANSSI


Kaikki tanssivat ja laulavat. Kyse on tunteesta eikä taidosta. Tanssilattialla näkee miehiä, jotka hetkuttavat lanteitaan nigerialaisen pop-musiikin tahtiin ja kadulla saatat törmätä räppäävään teiniporukkaan. Se on parhautta!

2 kommenttia: