tiistai 25. helmikuuta 2014

Jamaikalainen callaloohässäkkä

Elämäntapamuutoksen myötä musta on tullut varsinainen oman elämäni masterchef. Mitään kulinarismin riemuvoittoja keittiössäni ei synny, mutta väittäisin, että osaan tehdä hurjan hyvää kasvisruokaa. Kokkailu on hauskaa ajanvietettä ja itse tehdyssä ruoassa parasta on se, että voi itse valita raaka-aineet. Teen nykyisin eväät töihinkin, koska haluan todella tietää, miten ruokani syntyy. Ei mitään epämääräisiä eineslootia, vaan oikeasti terveellistä sapuskaa. Niin kerta!

Muutama viikko sitten oltiin kavereiden kanssa Helsingissä ja samalla reissulla kävin ostamassa Hämeentien etnisistä ruokakaupoista juttuja keittiöön. Yritin etsiää ackeeta, Jamaikan kansallishedelmää, mutta käteen jäi vain pari purkkia callaloota. Callaloo on karibialaisessa keittiössä hullun suosittu raaka-aine. Maultaan ja ulkonäöltään se muistuttaa paljolti pinaattia ja joillain karibian saarilla sitä kutsutaankin water spinachiksi. Jos joku blogini olemattomista lukijoista haluaa callaloota testailla, sitä löytää ainakin Jamaican Mamas-ravintolan viereisestä etnisestä ruokakaupasta alle 3 euron hintaan.

Jamaikalaiseen callaloohässäkkään (en tiedä millä muullakaan nimellä tätä sekametelisoppaa kutsuisi) tarvitset seuraavia juttuja:



-3 paprikaa (yksi vihreä, yksi keltainen ja yksi punainen)
- 2 sipulia
- valkosipulia (laitoin yhden kynnettömän)
- fever grassia yksi "palko" (löytyy nykyisin ainakin Prismasta)
- 1/2 scotch bonnet peppa (Itse en ole löytänyt Suomesta, vaan käytin Jamaikalta ostettua scotch bonnet peppa-chilikastiketta. Jotain scotch bonnet-kastiketta saa ainakin Tallinnasta, Suomen chilikastiketarjonnasta mulla ei ole hajuakaan.)
- timjamia
- purkki kookosmaitoa
- minitomaatteja
- jamaican jerk-mausteseosta. (Kaverilta saatu pussukka, tilannut sen jostain. Joskus ollut poppamiehellä myynnissä, liekö enää?)
- oliiviöljyä
- tomaattimurskaa
- kasvisliemikuutio (Saa käyttää muttei oo pakko hei. En itse tykkää, mutta muokkailin oman ohjeen callaloopurkin kyljessä olevasta reseptistä, jossa kasvisliemikuutiota oli käytetty)



Laita hyvä musiikki soimaan. Reggae tai afrikkalainen soul käy vallan mainiosti. Pilko paprikat, sipulit, fever grass, muutama minitomaatti ja valkosipuli haluamasi kokoisiksi palasiksi ja ruskistele niitä oliiviöljyssä. Heitä joukkoon myös pilkottu scotch bonnet peppa, tai tee niinkuin tässä tapauksessa, eli mausta kasvikset chilikastikkeella. Jos tykkäät vähemmän tulisesta ruoasta, voit laittaa peppan kokonaisena ruoan sekaan ja poistaa sen ennen syömistä. Lisää joukkoon myös jerk-mauste ja leikkaa joukkoon tuoretta timjamia. Kun kasviskset alkavat näyttää sopivilta, kaada joukkoon tomaattimurska. Minä unohdin ostaa tomskumurskan joten tein sen itse jäljelle jääneistä pikkutomaateista tekosekoittimella.


 Lisää joukkoon hyvin valutetta callaloo, kookosmaito ja halutessasi kasvisliemikuutio.


Anna keitoksen porista pannulla. Mitä pidemmän aikaa, sen parempi. Kun koet hetken olevan oikea, ota pannu pois hellalta ja anna ruoan vetäytyä hetken aikaa. 


Valmista nautittavaksi!

3 kommenttia:

  1. Näyttääpä ihan tuskahyvältä :D

    VastaaPoista
  2. Oijoi, näyttää herkulta! Tuo purkkicallaloo näyttää mielenkiintoiselta. Täytynee testata, jos jostain löytyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjekin muuten hyvä, mutta näköjään raaka-aineista unohtu itse callaloo :--D

      Poista