keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Krakova pähkinänkuoressa

Olis varmaan pitänyt kirjoittaa Krakovasta vähän aikaisemmin. Nyt mun aivot on Raahessa, enkä oikeastaan enää muista mitä Krakovassa tapahtui ja milloinkin. Junamatka Varsovasta Krakovaan kesti 5 tuntia. Sankarimatkailijan Krakova-kirjasta olimme lukeneet matkan kestävän 2-3 h, joten 5 tuntia puolalaisessa junassa tuntui ajan haaskaukselta. Nukahdin jo alkumatkasta ja hätkähdin hereille aina välillä konnarin kysellessä matkalippuja.
Juna-asemalta ostettiin seuraavaa aamua varten junaliput Oswiecimiin, joka myös nimellä Auschwitzina tunnetaan. Edellisestä, hermoja raastavasta ostoprosessista viisastuneena kirjoitimme reittitiedot jo valmiiksi ruutupaperille ja kaikki sujuikin yllättävän kivuttomasti. No siitä sitten taksi ja hostellille Kazimierzin juutalaiseen kaupunginosaan.

Mun sänky parin päivän oleilun jälkeen. Majoituttiin siis Secret Garden Hostelliin, joka oli tosi laadukas, siisti, mukava ja ystävällinen mesta. Reissun majoitusvalinnat menivät kyllä täysin nappiin! (Miksi tuon kuvan alle tuli tuommonen pölijä viiva?)

Eka ilta Krakovassa meni kitistessä. Kumpikin väsyneenä ja nälkäisenä. Etsittiin Kazimierzista ruokapaikkaa, joka kelpaisi kummallekin, mutta Marian kanssa syödään ainoastaan ihan äärimmäisissä erikoistilanteissa samoja ruokia, koska Maria syö ihan päin vittuja. :D Kaiken järjen mukaan Marian kolesteroliarvojen ja painon pitäisi huidella yliluonnollisissa lukemissa, mutta ei... No, ainaskin tunti käveltiin raivoten katuja siinä, eikä yhtään kummankin makuun sopivaa ruokapaikkaa tuntunut löytyvän. Jotenkin kuitenkin sitten Maria suostui hammasta purren lähtemään kanssani Edoon, sushiravintolaan. Siellä syötiin nuudeleita, nams! Oli hyvää, mutta annokset aika pienet.
Eipä siinä. Hostellilla vielä kahvia, teetä ja tupakkaa ennen nukkumaanmenoa.

Aamulla syötiin maittava hostelliaamupala. Tuoretta kahvia, herkullista leipää, juustoa, makkaraa, tomskua, muroja, marmeladia... Secret Gardenin aamupala oli runsas ja mikä parasta, ilmainen. Aamupalalta sitten taksilla juna-asemalle ja Auschwitziin!

Maria kävi vaihtamassa rahaa pienessä Kantorissa assalla. Pienissä rahanvaihtopisteissä tuntui olevan hyvä meno. Kunnon kurssi ja mukavaa palvelua. Western Union sen sijaan oli aivan perseestä ja saatiin lähes 100 zlotya vähemmän rahaa sadalla eurolla sieltä, kuin nuista hämäristä pikkukantoreista.
Keskiviikko kului siis keskitysleiriä kolutessa. Junalla sinne, bussilla takaisin. Teen siitä oman päivityksensä myöhemmin. Retken jälkeen oli kamala nälkä ja käytiin syömässä pettymysruoat Galeria Krakowskan Burger Kingissä. Mitäs siinä... Ostoksia siinä itselle ja muille. Hostellille ja kapakoita kiertämään!
Ekana Alchemiaan... Hauska paikka. Kynttilöitä, hämyisä tunnelma, boheemia puolalaisnuorisoa, jazzia. Tupakkapuolelle pääsi, kun meni vaatekaapin ovesta sisään. Halpaa ja ihanaa, tykkäsin tosi paljon.
Alchemiasta Propaganda Pubiin, jossa oli aika kommarimeininki. Tilasin kuivaa omppusiideriä, mutta myyjä ei ollut koskaan siideristä kuullutkaan. Niinpä päädyin juomaan tatankaa, eli bisongrass-votkaa omenamehulla. Aivan vitunnnnnnn hyväääää. Muuan shotinkin taisin siinä naamaani tirpasta.
Kännit olisin halunnut vetää, mutta järjen ääni Maria. Aamulla aikainen herätys, koska viimeinen päivä Puolassa. Lähdettiin Schindlerin tehtaalle tehtyyn museoon, joka oli Auchwitziakin hienompi kokemus. Päivitys myöhemmin.
Illalla joulumarkkinoille karvalakkiostoksille ja Intialaiseen ravintolaan syömään. Romanttinen vossikka-ajelu vanhan kaupungin torin ympäri ja hostellille nuokkumaan.
Tunnin, parin yöunet. Lento Varsovaan. Varsovassa vaihto Helsingin koneeseen ja jättiläismäiset viinaostokset lentokentältä. Mikolle apsinttia, itselle votkaa ja likööreitä. Nukahdin koneeseen jo ennen nousua, ihan helvetin puuduttava matka.

1 kommentti:

  1. Oh. Alchemia ja Krakova on tuttuja myös! Schindlerin tehdasmuseo ei ollut käydessäni siellä vielä valmis, mutta muuten tuli nähtyä Auschwitzit jne.

    VastaaPoista